ASANSÖR ÇEŞİTLERİ

  1.  Elektrikli Asansörler: Kabin ve karşı ağırlık hatalının tahrik kasnağına sürtünmesinden kaynaklanan bir hareket ile yukarı ve aşağı yönlü hareket eden, kumanda panosundan aldığı komut ile tahrik motorunun harekete geçmesiyle çalışan asansörlerdir. Kabin ve karşı ağırlığın ortalama aynı ağırlıktadır.
  2.  Hidrolik Asansörler: Yukarı yönde hareketi kumanda panosundan aldığı komut ile elektrikle tahrik edilen bir pompa vasıtasıyla hidrolik sıvısını kullanarak gerçekleştiren asansörlerdir. Aşağı yönde hareket, kabinin ağırlığı ile gerçekleşmektedir. Makina dairesi kısmında bir yağ kazanı ve üzerinde hidrolik düzeneği bulunmaktadır. Asansör kuyusu içinde; Kabin, varsa karşı ağırlık, silindir piston sistemi, askı tertibatı ve tamponlar bulunmaktadır.
  3.  Yük Asansörü: Zor şartlarda ağır yük taşımacılığı için Fabrika, depo, otopark vb. kullanılmak üzere tesis edilen asansörlerdir. Yük taşımacılığı için üretilmiş olan asansörlerin platform ve kabin boyları ile motor güçleri diğer asansörler ile farklılık göstermektedir. Tahrik düzeni makinalı veya hidroliktir. Taşıma kapasiteleri 10.000 kg’a kadar çıkabilir.
  4.  Sedye Asansörü: Sağlık sektöründe kullanılan Sedye asansörlerin başlıca amacı hızlı ulaşımı, emniyetli olarak sağlamaları, anti bakteriyel malzeme kullanılarak, asansörlerin kabin tasarımlarının amacına uygun olarak imal edilmesidir. Bu tip asansörlerde sedye ile hasta taşımanın yanı sıra insan asansörü olarak ta kullanılabileceğinden buton bölümleri, konumlandığı yer itibarıyla farklılık göstermekte ve bariyer uygulaması bulunmaktadır.
  5.  Araç Asansörü: Binaların üstünün ve bodrum katlarının otopark olarak kullanıma olanak sağlandığı durumlarda kullanılan asansörlerdir. Araç asansörlerinin kapasiteleri 3000 kg olabilmektedir.
  6.  Panoramik Asansör: Panoramik Asansörler kabin arka cephesi tamamen camdan oluşan, görsel tasarımı sayesinde kullanım esnasında, kullanıcılara ferah bir ortam hissi yaratan, genelde alışveriş merkezleri vb. tesislerde, çevrede yer alan işletmelerin ya da alanın görselliğini, estetiğini ön plana çıkarmak amacıyla imal edilmiş asansörlerdir. 0,63 m/sn. hızdan 2,5 m/sn. hız aralığında çalışan asansörün taşıma kapasitesi 21 kişiye kadar imal edilebilmektedir.
  7.  Merdiven Asansörü: Yaşlı, engelli ve tekerlekli sandalye kullanıcıları için tasarlanmış asansörlerdir. Halk arasında engelli asansörü olarak ta tabir edilen bu asansörler, daha geniş bir giriş kapısı, standart otomatik kapı, butonların daha aşağı seviyede yatay pozisyonda bulunması ve buton düğmelerinin kabartmalı olması gibi özelliklerle diğer asansörlerden farklılık arz eder.
  8.  Monşarj Asansör: mutfak ile yemek yenilen kata, tabak, bardak, tepsi taşınmasında kullanılır. Sadece yük taşıma amaçlı olarak, insanların giremeyeceği boyutlarda tasarlanırlar. Küçük tipte olan servis asansörleri 50 kg’dan 250 kg’a kadar taşıma kapasitelerine sahiptir.
  9.  Yamaç ( yatay ) Asansörü: Dikey yönde değil, yatay olarak ilerleyen asansörlerdir.
  10.  Makina Dairesiz Asansörler: Tahrik motoru asansör boşluğuna veya kabin üzerine monte edilebilen, bir asansör makine dairesine ihtiyaç duymayan asansör tipidir. 0,63 m/sn. hız ile 4,0 m/sn. hız aralığına sahip asansörlerde, 10.000 kg’a kadar ağırlığı taşıyabilmektedir. Asansör makine motorunun frekans kontrollü olmasından dolayı, asansör kabininin katlar arasında hassas duruşu, kalkışı, sessiz ve titreşimsiz çalışmasıyla kullanıcıya konfor sunmaktadır.